1 от 3-ма с екзема има "повреден" отпечатък

22.11.2016

Източник: в. 24 часа

Екземата по ръцете, която е сред най-масовите кожни алергии, води до загуба или промяна на пръстовите отпечатъци при 27%. Сред здравите проблем е при 2 %. С това проучване от 2013 г. доц. Жана Казанджиева илюстрира факта, че алергичните реакции са нещо много по-неприятно от естетически проблем.

Кожните алергии се увеличават - вече над 30% от хората в активна възраст страдат от някоя от нейните форми. Те са сред най-честите причини за излизане в болнични, съобщиха дерматолози, които организират национална кампания за безплатни прегледи и тестуване от 28.XI. до 2.XII. в рамките на паневропейската инициатива. Фокусът тази година ще е върху професионалните и фотоалергиите. Най-засегнати са фризьори, козметици, автомонтьори, строители.

Всяко 4-о дете е с предразположение за атопичен дерматит. Прогнозите са, че до 2050 г. това ще са половината от новородените. Заболяването е кошмар - за него.образно се казва, че поради нарушена защитна бариера кожата реагира с възпаление и обриви на всичко.

В топ 5 на най-агресивните алергени за кожата са никелът, коболтът, хромът, перувианският балсам и един вид парфюмен микс.

Безплатните прегледи ще са в Александровска болница, "Токуда", "Пълмед" в Пловдив, в университетските кожни клиники в Плевен и Ст. Загора и АСИМП -Русе. Заради особеностите на тестуването то може да бъде направено в дните от понеделник до сряда, а до края на седмицата ще се отчитат резултатите. За консултациите е нужно предварително записване в кожните клиники


© 2024 BBA All rights reserved!