В болница "Тракия": Връщат слуха с импланти Късната корекция на глухотата пречи на нормалното развитие на детето, предупреждава доц. Петър Руев

02.12.2016

Източник: в 24 часа

Слухът е едно от най-важните сетива, с което опознаваме и участваме в света. Без него за човека ще престанат да съществуват не само прекрасни неща като музиката, нежните думи на любимите му хора, но без слух трудно ще успее да развие пълноценно ума и говора си.

В болница "Тракия" функционира единият от трите центъра за кохлеарна имплантация в България. Благодарение на това всяко дете или възрастен с проблем получава шанс за по-пълноценен слух. Как се постига това, разказва доц. Петър Руев, началник на Отделението по УНГ в болницата.

- Доц. Руев, какво представлява кохлеарният имплант?

- Най-голямото и революционно събитие през последните години в медицината се оказа поставянето на кохлеарни импланти. Засега ухото е единственият сетивен орган на човека, който може да бъде заменен благодарение на кохлеарните импланти. Те представляват един вид слухови апарати. С тази разлика, че една част от тях се имплантира. Говорим за имплантни системи, съставени от две части - вътрешна, която се поставя в тялото, и външна, която осъществява предаването на информацията към вътрешното тяло.

- Кое е минималното слухово увреждане, при което се налага корекция?

- За поставянето на всяка система има медицински индикации. Смятаме, че при загуба на слуха над 40 децибела има нужда от слухово протезиране. Ако пациентът не е доволен от своите класически слухови апарати или не може да ги носи, тогава преминаваме към тези имплантни системи.

- Кои са причините за пълна или частична глухота?

- Най-често това са вродените заболявания. Едно на 1000 новородени деца се ражда глухо. Това е световна статистика, валидна и за България. У нас всяка година се раждат 60-70 деца със слухова загуба, която налага протезиране.

- Всички ли се диагностицират навреме?

- С въвеждането на универсалния неонатален слухов скрининг би следвало всички деца с увреждания още в първите шест месеца да бъдат диагностицирани. Това е възможно, ако скринингът се провежда повсеместно и обхваща поне 90-95% от децата.

- В болница "Тракия" прави ли се такъв скрининг?

- В нашата болница се прави скрининг на всички новородени със скринингова аудиометрия. Това се случва още докато детето е в неонатологията, преди изписването му.

- По какви симптоми родителите ще разберат, че детето не чува?

- В първите месеци не могат да разберат, че детето не чува. Дори могат да се заблудят, че чува, защото и нечуващите деца започват да изговарят бебешките звуци. Но те не ги изговарят, защото наподобяват шумовете, които чуват, а като естествен етап от развитието. Това може да заблуди родителите, че децата им започват да се учат да говорят. Семейства, които имат опит с деца със слухови проблеми, са много внимателни и усещат, ако нещо не е наред. Но те са много малък процент.

- Поставянето на имплантите как помага на децата?

- Благодарение на това те се научават да чуват и да говорят. Когато един човек не чува, той няма как да се научи да говори. Има значение и кога детето започва да чува. Колкото по-рано се започне, толкова резултатите са по-добри, защото участва и главният мозък. Ако се пропуснат първите 6 месеца или първата година от живота, тогава мозъкът на детето не може да съзрее на 100%. Въпреки усилията на рехабилитатори и лекари се получава известен дефицит. Затова нашият апел е, когато има някакво съмнение за увреждане на слуха, всички деца да бъдат насочвани за изследване.

- При възрастните какви са причините за сериозно намаляване на слуха?

- Възрастните ни пациенти най-често не са имали тотална загуба на слуха и са носили слухови апарати, но заболяването е прогресирало и се е получило ново увреждане, което води до нуждата от кохлеарен имплант. Ние имаме пациенти, които успешно сме имплантирали и те са много доволни от резултатите. За нас те са много добър опит, защото можем да оценим нашите резултати и по отношение на децата.

- Какви са впечатленията на имплантираните възрастни пациенти?

- Те започват да чуват по съвсем нов начин. Тук говорим не за акустична стимулация, а за електрическа стимулация директно на нерва, който се намира вътре в импланта. Всъщност пациентите на база на своя опит и спомени първата година след поставянето на импланта се учат на какво съответства всеки звук, след като получат информация от кохлеарния имплант. Те се учат наново да разпознават всички звуци от околната среда.

 

 


© 2023 BBA All rights reserved!