Уволниха и проф. Пилософ. Шефът на Фонда за лечение на деца в чужбина бе обвинен от родители, че бави процедурите

24.02.2017

Източник: в. Стандарт

Проф. Владимир Пилософ бе освободен от поста директор на Фонда за лечение на деца в чужбина вчера, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Минути след уволнението Пилософ заяви, че не е запознат с мотивите на ведомството и никой не е водил разговори с него.

През април 2016 г. той бе назначен на поста, след като старото ръководство на фонда бе отстранено от тогавашния здравен министър

д-р Петър Москов. Рокадата бе съпътствана с полиция, арести и твърдения за злоупотреби, които и до момента не са доказани. Скоро след това членове на Обществения съвет на фонда алармираха, че работата на структурата е силно нарушена и в резултат много болни деца остават да чакат за лечение в чужбина, а това потенциално застрашава здравето и живота им. Проф. Пилософ отричаше да има проблеми.

Последният скандал, в който фондът бе замесен, бе този с 9-годишния Байрям, който трябваше да замине за бъбречна трансплантация в Германия, но Министерството на здравеопазването го спря в последния момент - въпреки изрично решение на Обществения съвет. Родителски организации поискаха оставката на Пилософ заради забавяния от негова страна. През 2014 г. професорът бе осветен като агент "Вайан" на Държавна сигурност, вербуван през 1965 г.

 


© 2023 BBA All rights reserved!