УМБАЛ "Пълмед" стартира безплатен скрининг за хепатит С

12.08.2016

Източник: в. 24 часа

Най-модерното здравно заведение в Пловдив УМБАЛ "Пълмед" стартира безплатна скринингова кампания за ранно откриване на хепатит С. Тя ще се извърши от 15-ти август до 15-ти септември без предварително записване в Лабораторията по клинична микробиология, намираща се в ДКЦ "Пълмед". Изследванията за наличието на вируса ще се осъществят посредством скринингови бързи тестове, за направата на които е необходима капка кръв от пръста. Приемът на храна или течности не влияят на резултата, който е готов за 15 минути. При позитивен резултат е задължително да се извърши консултация със съответния специалист, за да се установи дали се касае за минала или актуална инфекция.

"Ако тест лентата покаже положителен резултат за наличие на вирус на хепатит С е необходимо задължително да се обърнете към специалист гастроентеролог, който да Ви назначи допълнителни изследвания за репликацията на вируса - НСV RNA и генотипизацията му. В зависимост от резултата на пациента трябва да се извърши биопсия на черен дроб, за да се стадира чернодробното заболяване и да се прецени последващото поведение. В наши дни разполагаме с медикаменти-директно действащи агенти, които ерадикират (унищожават) вируса от клетката в около 95% от случаите, дори и при пациенти с начална цироза. Важно е обаче хората да са информирани за начините на предаване на вируса, за да може да се предпазят навреме от заразяване. То се случва най-често по кръвен път- чрез кръвопреливане, замърсени инструменти и при венозни наркомании", коментира д-р Никола Боянов, завеждащ отделение по гастроентерология в УМБАЛ "Пълмед".

Повече информация пациентите могат да получат на един от посочените телефони за контакт в "Пълмед": 032 607349; 032 607308 и 032 607300.

От лечебното заведение коментират, че при повишен интерес кампанията ще бъде удължена! Тя се осъществява в партньорство със Сдружение за борба с хепатита ХепАктив, което е основано от група пациенти през 2009 г. в гр. София. Работят активно в подкрепа на всички засегнали от болестта "хепатит", пълноправни членове на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания (ELPA) и на Световния Хепатитен Алианц (WHA).


© 2022 BBA All rights reserved!