Специален софтуер на скенер, който "вижда" в ранен стадий рака на белия дроб, заработи в МБАЛ "Бургасмед"

07.07.2016

Източник: в. Труд

Единственият 64-срезов скенер на територията на Бургаска област вече разполага със специален софтуер за извършване на скриниг за ранно откриване на рак на белия дроб. Модерната апаратура на световния лидер в производството на високотехнологична медицинска техника Siemens се намира на територията на модерната болница "Бургасмед" в ж.к. Меден рудник. Софтуерът, внедрен в скенера се нарича LDCT - low-dose computed tomography и осигурява възможност за високоспециализирана диагностика, коментират от лечебното заведение.

Според указанията за скрининг за белодробен карцином при високорискови пациенти на US Preventive Services Task Force (USPSTF), публикувани в специализираното медицинско списание Annals of Internal Medicine(2013r.) всички хора на възраст 55-80 години, които имат анамнеза за 30 пакето-години тютюнопушене и в момента продължават да пушат, трябва да преминат през годишен преглед с нискодозова компютърна томография.

Подходящите групи за скрининг на рак на белия дроб са именно хора, преустановили тютюнопушенето преди 15 години: Смята се, че то е отговорно за около 85% от случаите на белодробен карцином. Според специалистите колкото повече и по-продължително пуши един човек, толкова по-голям е рискът за развитие на белодробен карцином.

Скринингът за рак на белите дробове не е алтернатива на преустановяване на тютюнопушенето, тъй като чрез редовно проследяване не могат да се предотвратят голямата част от фаталните случаи, свързани със заболяването. Според организацията обаче, провеждането на годишен скрининг с LDCT при високорискови пациенти може да намали смъртността от заболяването.

При мъжете ракът на белия дроб представлява 18,5% от всички злокачествени тумори. Съотношението мъже - жени при развитието на заболяването е 3:1 (с изключение на аденокарцинома, където това съотношение е 6:1 в полза на жените). За страната ни заболеваемостта от рак на белия дроб е 52 на 100 хил. население. Смъртността е висока, тъй като заболяването се открива сравнително късно, и то във вече напреднал стадий.

"Колкото по-рано се диагностицира и лекува белодробният рак, толкова по-добро ще е качеството на живот на пациентите. Проблем при скрининга е, че точно високорисковите пациенти не се включват в редовно проследяване, въпреки информираността за заболяването. Рентгенографията на белия дроб и цитологичното изследване на храчка не се препоръчват за скрининг, поради ниска чувствителност и специфичност. Сравнението между трите метода показва убедително, че LDCT е с най-голяма чувствителност, коментира д-р Живко Милков, началник звено по образна диагностика в-МБАЛ и ДКЦ "Бургасмед".

Пациентите от Бургас и страната могат да се възползват и от експресна консултация при нужда след провеждане на изследването от гръден хирург. На територията на МБАЛ "Бургасмед" функционира и самостоятелно отделение по гръдна хирургия, а специалистите осъществяват прегледи и в ДКЦ "Бургасмед" с направление по НЗОК.


© 2023 BBA All rights reserved!