Солени глоби чакат аптеките, които не ползват новите кодове за лекарствата

21.08.2019

Източник: в. Сега 

 

Сериозни глоби за аптеките, които продават лекарства извън новата система с кодове срещу фалшификации, предвижда здравното министерство. От 1000 до 3000 лв. ще е санкцията за аптеките, които не изпълняват своите задължения по т.нар. верификация, гласят промени в закона за лекарствата. При повторно нарушение глобата ще е 5000 до 10 000 лева.

Верификацията беше наложена с европейска директива и е в сила от февруари. Оттогава производителите поставят уникален код на всеки медикамент с рецепта, който се сканира по-нататък по веригата от търговците на едро и дребно. Целта е защита от фалшиви препарати. Както у нас, така и в повечето страни от ЕС бяха дадени гратисни периоди, в които няма глоби за търговци, които продават лекарства, без да сканират кодовете.

Причината е, че се изискват инвестиции в четци и софтуер, като най-голям проблем у нас имат малките аптеки, които не работят със здравната каса. По последни данни над 1000, или 30% от аптеките у нас още не са готови за верификацията.

Въпреки това от МЗ дадоха още един гратисен период - глоби за продажби на лекарства без чекирани кодове ще се налагат чак след приемането на поправките, които въвеждат глобите. В момента те са още на етап обществено обсъждане, т.е. аптеките имат още няколко месеца без санкции.

СИГУРНОСТ

Задължението НЗОК да плаща таксата за аптеките от два лева за скъпоструващите лекарства, които поема на 100%, ще се гарантира с поправките в закона за лекарствата. И в момента фармацевтите получават тази такса, но през 2018 г. се стигна до заплахи аптеките да не отпускат тези медикаменти, тъй като здравната каса искаше да спре да превежда парите. "Целта на предложеното допълнение е този разход на НЗОК да бъде устойчиво дефиниран на ниво закон, за да няма съмнение относно наличието на валидно правно основание за извършването му. Това плащане е необходимо, тъй като аптеките, които отпускат лекарствените продукти, чието ниво на заплащане от НЗОК е 100 на сто, не формират печалба от това", са мотивите на МЗ.


© 2023 BBA All rights reserved!