Приемат молби за лечение в чужбина само в централата на НЗОК в София На 1 април касата официално пое функциите на фонда за деца, днес заминава първото за Австрия Статусът на заявленията ще може да се следи онлайн на сайта й

02.04.2019

Източник: в. 24 часа

От 1 април Националната здравноосигурителна каса официално пое всички дейности за разрешаване и изпращане на деца и възрастни за лечение в чужбина, след като бе закрит фондът за лечение на деца. Днес трябва да замине за Австрия първото дете, чието лечение се финансира по новия ред.

"Уверявам всички, за които предстои заминаване в чужбина, че няма да имат проблеми.

Условията за кандидатстване остават същите

Освен това работата в касата е организирана така, че да е по-бърза, тъй като комисиите, които ще разглеждат документите на децата и възрастните, както и тази, която издава нужния за заминаването формуляр S2, са ситуирани в НЗОК", обясни д-р Галя Йорданова, директор на дирекция "Лечение в чужбина и координация на системите за социлна сигурност" в НЗОК, която поема функциите на фонда за деца и Комисията за лечение в чужбина.

Касата е поканила специалисти от обществения съвет към фонда да участват в експертните съвети за изпращане на лечение в чужбина. Комисиите ще заседават минимум веднъж на две седмици.

Засега заявления за лечение, финансирано от здравната каса, ще се подават само в централния офис на НЗОК в София, където са обособени приемни съответно за деца и за възрастни. Планира се от октомври документи за лечение в чужбина да приемат и регионалните каси, а се обмисляла и възможността за онлайн процедура.

На сайта на касата има създадена нова рубрика "Лечение в България и чужбина", където е публикувана информация за всички нужни документите при кандидатстване за лечение.

Пак там може да се следи статусът на всеки случай и всяко едно решение, независимо дали е взето след 1 април, или преди това. Това става чрез код, издаден при кандидатстването. Допълнителна информация може да се получи и на тел. 02/96 59193.

146 са незавършените от фонда случаи на деца и 24 - на възрастни пациенти, с които веднага ще започне работа новата дирекция. Сред тях обаче имало заявления, подадени от предходни години, включително и от 2015 г. За тях няма нужда да се подават наново документи.

 


© 2023 BBA All rights reserved!