Превеждат по 1000 лв. чисто на 1700 медици на първа линия , Ще бъде подписан договор между България и Китай за доставка на азитромицин таблетки и хидроксихлорохин

03.04.2020

Източник: Zdrave.net 

 

Днес ще преведем на всички медицински и немедицински кадри, които са на първа линия, чисто по 1000 лв. Реално те ще получат по 1537 лв., тъй като се поемат и данъците и останалите удръжки. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на извънреден брифинг днес, на който беше представен доклада на Медицинския експертен съвет.

Тези пари ще бъдат дадени на 1700 души в 34 лечебни заведения, което прави около 2,6 млн. лв. Останалите 3, 4 млн. лв. до отделените 6 млн. лв., ще получат работещите в Спешна помощ, РЗИ и НЦПЗБ, уточни той.

Критерият, по който са разпределени парите е в болниците, в които са открити до 5 души заразени – на 40 души, от 5 до 10 заразени – на 70 души, над 10 души заразени – на 100 души. Това са хората, работещи в приемните, спешните интензивните отделения и лабораториите. Работещите в ЦСМП, ще получат допълнителни средства за март, там където има установен случай, след 12 часа положен труд и труд, пряко свързан с пациенти с коронавирус. През април ще нараства броят на тези, които ще ги получат, тъй като се появяват нови области, каза още министър Ананиев.

Той допълни, че днес ще предложи на МС проект на решение за договор между България и Китай да бъде подписан договор за доставка на азитромицин таблетки и хидроксихлорохин. 3,2 млн. лв. дарения са получени по сметката на Министерството на здравеопазването, каза още министър Ананиев. 

„Не съм съгласен с приказките за груповия имунитет на доц. Мангъров. Аз няма да си пусна моето дете. Поеми ангажимент, застани с титлата си и кажи колко ще умрат“, отсече премиерът Борисов. 

"Няма към този момент доказан надежден тест в света. Длъжни сме да изчакаме такъв. След две - три седмици има оптимистични варианти, че ще се създаде такъв. Стотици милиони такива трябва да се произведат, трябва технологично време. След като мине пикът знаем, че трябва масово да тестваме хората. В момента света мисли, произвежда, и когато има, ще тестваме по 20, по 30 000 на ден, заяви премиерът.

Директорът на Бул Био д-р Румен Кофинов заяви, че  всички родени след 1951 г. са протектирани с БЦЖ. „Ваксината изгражда имунен отговор към някои ракови и някои вирусни заболявания, но не е доказана за коронавирус. Не можем да разчитаме на това, трябва да се прилагат всички мерки“, каза д-р Кофинов.

По думите му не може да се направи масова имунизация към момента, тъй като имунитет се изгражда между 3 и 6 месеца и за това време пада общия имунитет на организма. Същевременно, ако човек има силен имунитет, създаден в миналото, може да се очакват нежелани лекарствени реакции. Третото това би предизвикало струпване на хора

По отношение на доклада на МЕС стана ясно, че той е предназнечен за медиците, а не за широката публика. Над 50 експерти, асоциирани членове на съвета, са участвали в създаването на проекта, каза председателят на МЕС проф. Коста Костов. 


© 2023 BBA All rights reserved!