Плащане на специализация срещу ангажимент за работа у нас за определен период предлага Ананиев

07.06.2018

Източник: Zdrave.net

Държавата да поеме специализацията на медиците от дефицитните за страната специалности срещу ангажимента бъдещите лекари да останат за определено време на работа в България. Такава идея ще предложи здравният министър Кирил Ананиев, стана ясно от участието му в блиц-контрола по време на заседанието на парламентарната здравна комисия.

Той отговори на въпрос на депутата от ДПС д-р Нигяр Джафер на какъв етап са анонсираните от него промени в наредбата, регулираща специализацията на лекари у нас. Тя посочи, че въпросът е особено актуален в контекста на изработването на Националната здравна карта, която за пореден път е показала, че в страната липсват както множество тесни специалисти, така и акушер-гинеколози, педиатри и др.

Наредбата действително има нужда от промяна, посочи в отговора си министър Ананиев. Той обясни, че е направен пълен анализ на проблема с човешките ресурси в системата на здравеопазването, който ще залегне и в изработването на бъдещия цялостен модел на системата, подготвян от екипа му.

„След като установим какви са потребностите, ще предложа на Министерски съвет обучението, квалификацията, преквалификацията и продължаващото обучение да е за сметка на държавния бюджет“, заяви министър Ананиев. Той обаче допълни, че впоследствие младите лекари ще имат ангажимент да останат в страната за определен период от време. Въпросът тепърва ще бъде обсъждан както с министъра на образованието, така и с този на финансите.

Пред журналисти заместникът на Ананиев д-р Бойко Пенков уточни, че предложението на МЗ за ангажимента към страната ни на специализантите след завършването им ще бъде период от 3 години. Той посочи, че болниците, в които лекарите специализират, поемат заплатите на специализантите. „Това, което обсъжда Здравното министерство, е специализацията на най-дефицитните кадри да бъде напълно поета от държавата“, обясни той. Д-р Пенков даде пример с общопрактикуващите лекари, като посочи, че в момента по специалността „Обща медицина“ се обучават едва 32-ма, а на системата са нужни поне 300. Запитан дали болниците отказват да обявяват места, защото трябва да поемат заплатите на лекарите, той обясни, че в годината преди да бъде изменена наредбата за специализациите обявените места са били 500. „Когато разбраха, че те ще трябва да плащат, станаха 200“, посочи той.


© 2023 BBA All rights reserved!