Пълно съгласие за Националния рамков договор

01.03.2018

Източник: в. Монитор

Съсловните лекарски организации, НЗОК и Министерството на здравеопазването се разбраха за подписването на Националния рамков договор. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев след среща с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. Министър-председателя инициира среща с БЛС, Зъболекарския съюз, НЗОК и представители на здравното министерство.

"Разбрахме се да работим като партньори и да си помагаме през целия период на годината в рамките на изпълнението на бюджет НЗОК за 2018 г.", каза Ананиев. От своя страна Борисов призова лекарите да бъдат партньори в контрола на парите, които се дават за здравеопазване.

Той подчерта, че при увеличаващите се средства, при наличието на модерна апаратура и добри специалисти у нас, нарастват и средствата за лечение в чужбина.

"Искам да направим така че, да сме един отбор в здравеопазването и хората да усетят ефекта за себе си" заяви премиерът.

Първоначално БЛС се обяви срещу проекта за НРД, като поиска повече средства за болничната помощ.

Съсловната организация склони да го подпише, след като бяха увеличени цените на 131 клинични пътеки, повечето, от които са такива, по които лекуват общинските болници, които трупат дългове от ниско остойностен труд и терапия на социално слаби пациенти с редица хронични заболявания. В петък пък финансовият министър Владислав Горанов неочаквано призова НРД да не се подписва, тъй като има разминаване в задълженията на НЗОК към чуждестранни клиники за лечение на български граждани, които са съобщени от нейния управител проф. Камен Плочев и предходен доклад на НЗОК. Проверка в уикенда обаче установи, че са верни данните, изнесени от Плочев.


© 2023 BBA All rights reserved!