Отново липсват задължителни ваксини за най-малките МЗ успокоява, че са осигурени препарати за имунизацията на децата за тази година

13.07.2016

Източник: в. Дума

За пореден път почти в цялата страна липсва ваксина срещу 4 животозастрашаващи заболявания, която се поставя в предучилищна възраст. Ваксината срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит е включена в задължителния имунизационен календар. Изоставането при някои деца вече е две години.

От МЗ обявиха, че първите доставки на ваксината, с която трябва да се навакса изоставането от 2014 г., ще пристигнат в края на седмицата. Осигурени са количествата, които трябва да покрият и нуждите на децата, подлежащи на имунизация през 2016 г.

Припомняме, че м.г. първокласниците масово започнаха училище без задължителната ваксина и сега изоставането още не е компенсирано, независимо че бяха получени 100 хил. дози от ваксината от бартера с Турция. Още в края на м.г. проверка на МЗ бе установила недостиг на петвалентна ваксина в областите Ямбол, Стара Загора, София област, Хасково и Благоевград, но по-късно бяха снабдени с препарата. ДУМА припомня, че заради неясното споразумение с южната ни съседка Софийската градска прокуратура образува през март т.г. досъдебно производство.

Недостигът на ваксини се превърна в системен проблем за България от няколко години насам. Последното му обостряне бе през есента на 2014 г. Тогава заради технологични проблеми в производството на фирмите и заради това, че българското МЗ така и не сключи рамкови споразумения с производителите, за да гарантира доставките за няколко години напред, спря реимунизацията на 6-годишните деца. Ваксините, предназначени за тях, се поставяха на новородените. През пролетта на 2015 г. стана ясно, че два поредни търга на МЗ се провалили, тъй като не са се явили фирми, фирмите заявиха, че става въпрос за производствени проблеми и припомниха, че от години настояват МЗ няколко години по-рано да заявява необходимите количества, а Москов се оправда, че фирмите "извиват ръцете на държавата". Тогава то направи бартера с Турция.

Проблеми с ваксините имаше и по-рано. Например през 2010 г. бе изчезнала ваксината срещу хепатит В, която се поставя още в родилния дом. Следващите се слагат от личните лекари - 30 дни след раждането и на 6-месечна възраст.


© 2023 BBA All rights reserved!