Отлагат за 2019 г. пръстовия отпечатък при личния лекар Ще струва 25 млн., може да срине системата

22.02.2017

Източник: в. 24 часа

Въвеждането на пръстовите отпечатъци в извънболничната помощ се отлага за 2019 г., съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. Това ще стане чрез нормативно стартиране на процедура по отказ.

"От становищата на заинтересованите от процеса органи и организации, както и на НЗОК, става ясно, че не е налице обективна възможност за въвеждането на пръстовия автентификатор в извънболничната помощ на този етап", е пояснил вицепремиерът и здравен министър д-р Илко Семерджиев.

Преждевременното въвеждане на идентификатора може да причини срив в сървърната част на регистрационната система на касата, която в момента обслужва болничната помощ, обяснява той. Така ще се затрудни достъпът на пациентите до медицинска помощ, допълва заместникът му Любомир Гайдов.Изчисления на касата показват, че за внедряването на регистрационната система в извънболничния сектор, включително аптеките, ще трябва да се закупят още 25 - 30 000 пръстови скенера и четци, които струват общо над 25 млн. лв. Ще са нужни и средства за поддръжка, а досега софтуерът излязъл над 4 млн. лв. на болниците и 477 хил. лв. на касата. Сред мотивите за отказа са и нарасналите разходи на касата в края на 2016 г. след въвеждането на отпечатъците в болничната помощ.

Освен това НЗОК декларира пълна невъзможност за поемане на допълнително натоварване, като за база взема хоспитализациите през 2016 г.

При над 43 411000 посещения при лекари и стоматолози се очаква да се достигне до 2116 % увеличаване на "пръстовите автентификации", посочват от здравното министерство.

На 16 март пък се очаква окончателното решение на ВАС за пръстовия отпечатък в болниците.

 


© 2021 BBA All rights reserved!