Общинските болници излизат на протест 1 час

15.01.2018

Източник: в. Монитор

Общинските болници в страната ще протестират един час, съобщиха от Сдружението на общинските болници. Те настояват за промяна на някои от изискванията към тях, особено на брой специалисти, тъй като в страната има остър дефицит по редица специалности. Оттам се оплакват и от ниските възнаграждения. Директорите на общински болници твърдят, че 90% от разходите отиват за заплати. Според тях при повишаване на минималната работна заплата на 510 лв. няма да има средства за медицински дейности.

"От десет години тези лечебни заведения потъват. Преди някой им е обещавал кредити. Аз не им обещавам кредити, а структурни мерки". Това заяви по Канал 3 здравният министър Кирил Ананиев. Той увери, че след преструктуриране болницата в Ловеч ще покаже добри резултати между третия и шестия месец. От пациентската организация "Заедно с теб" заявиха, че ще подкрепят протестите на общинските болници. Оттам припомниха, че дълговете им към края на 2017 г. са 24 млн. лв., а 12 млн. лв. от тях са просрочени.

"Считаме, че исканията за целева субсидия, спешно изплащане на надлимитната дейност за последните две години и половина, увеличаване на цените на клиничните пътеки в масовата патология, изпълнявани предимно в общинските болници, дебат за развитието на здравеопазването, ще дадат глътка въздух за общинското здравеопазване", заяви Пенка Георгиева, председател на организацията. В понеделник министър Ананиев ще се срещне със съсловната организация на медицинските сестри. Той заяви, че подкрепя искането им за повишаване на квалификацията през цялата кариера, но допълни, че не министърът, а управителите на болници определят размера на заплатите им.


© 2023 BBA All rights reserved!