Младите лекари с договор за работа още в началото на специализацията

02.10.2019

Източник: в. 24 часа

 

Младите лекари, започнали платена от държавата специализация, ще сключват още в началото й предварителен договор с болница, в която след това ще трябва да работят 3 години. Тази промяна разписа здравното министерство в наредбата за специализациите след настояване на младите лекари. Условието те да остават на работа в България, ако държавата плаща за обучението им, бе част от промени в наредбата, приети през лятото. Според тези правила специализантите щяха да бъдат служебно разпределяни в болници из страната.

Младите лекари обаче поискаха да се въведат предварителните договори, а не да чакат жребий в края на специализацията. Предварителният договор може да бъде както с базата, където ще е обучението им, така и с друга болница, одобрена от МЗ. Вече ще има и критерии за прием на специализанти - среден успех от следването и държавните изпити; оценки по учебните дисциплини, най-близки до специалността, за която се кандидатства; резултат от проверка на знанията по специалността и др.

Темата за подобряване на условията за специализация у нас бе акцент и на тазгодишната церемония на кампанията на "24 часа" "Лекарите, на които вярваме". На нея за първи път бяха отличени млади и доказали се специализанти, избрали да останат в България. В дискусия те споделиха своите искания, за да останат тук - не високото заплащане, а по-добри условия на труд и колегиални ментори, които да ги обучават.


© 2023 BBA All rights reserved!