Мислят клинична пътека за COVID-19

12.03.2020

Източник: в. Телеграф

 

Здравната каса обмисля въвеждането на клинична пътека за коронавирус.

Това стана ясно вчера от думите на председателя на Надзорния съвет към фонда и зам.здравен министър Жени Начева. "Няма да допуснем лекарите да не си получат разходите за персонал в лечебните заведения за болнична помощ", увери Начева. Тя подчерта, че следващата седмица съветът ще подробно ще обсъди ситуацията с COVID-19. По време на заседанието ще бъде решено и как да се заплаща на болниците престоя на пациенти под карантина.

В същото време от здравното министерство съобщиха пред "Телеграф", че се извършва спешен анализ на нуждите на лечебните заведения от респираторни апарати. След обобщаване на данните, ще бъде внесено предложение за закупуването им в Министерския съвет. От здравната каса увериха, че е осигурен ресурс в случай на необходимост от закупуването на апарати за обдишване.

Проф. Венцислав Мутафчийски пък заяви, че ВМА е обявила обществена поръчка за закупуването на такива апарати пред 6 месеца и те пристигат едва сега. По думите му това отнема време и е трудно административно. "Появи се дарител, който пожела да остане анонимен и изяви готовност да закупи 150 апарата за нуждите на българската здравна система", заяви проф. Мутафчийски.

Наличност

Директорът на МБАЛ - Добрич д-р Светозар Байчев заяви пред "Телеграф", че отделението по реанимация разполага с 6 респираторни апарата. Осем пък са работещите в МБАЛ -Шумен, съобщи директорът на здравното заведение д-р Димитър Костов. Болницата има още два апарата, но в момента са на ремонт. "Никой не може да прогнозира каква може да бъде нуждата при усложнена обстановка, но при нормални условия сме имали ситуации, в които се е налагало едновременно използване на всичките 10", допълни докторът. Болниците в

Бургаска област разполагат с общо 25 респираторни апарата. Най-много има в МБАЛ Бургас.

64 пък са апаратите в най-голямата болница в Южна България - Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив, съобщиха оттам. 8 са и респираторните апарати в ОАРИЛ на МБАЛ-Хасково, каза за "Телеграф" изпълнителният директор д-р Георги Гелов.


© 2023 BBA All rights reserved!