Министърът: С 200 млн. лева ще се увеличи бюджета за болнична помощ догодина

07.10.2019

Източник: Zdrave.net

„От много години може би, за първи път такъв огромен ресурс в размер над 200 милиона лева ще отиде за болничната помощ, а една голяма част от тях ще отиде за увеличение на заплатите. Анализът, който направихме през последните години, че обема дейност е постигнал таван, тоест тези пари ще влязат чрез увеличение на цените на клиничните пътеки“. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в Министерски съвет, след срещата с протестиращите медицински сестри, съобщиха от МЗ. 

Здравният министър беше категоричен, че с цел да бъде гарантирано разходването на средствата за заплати, при преговорите за Национален рамков договор (НРД) МЗ ще настоява да се запише изричен текст, който оказва, че не по-малко от 50 % от средствата за болнична помощ са предвидени за възнаграждения. Друга позиция, която министерството ще защитава, е записването в НРД на конкретни съотношения между възнагражденията на професионалист по здравни грижи и лекар, като това е съобразено с преследваните стойности по Колективен трудов договор.

„Освен тези два контролни механизма, като принципал на една голяма част от болниците – областните болници и държавните болници, имам право да изпратя определени указания, които трябва да бъдат изпълнявани,

за което ще търся отговорност от директорите и от управителните тела

Освен това ще подсиля и представителите на Министерството на здравеопазването, които участват в бордовете, както и с доказали се експерти с административен опит - да наблюдават пряко както изпълнението по места на Националния рамков договор, така и вътрешната организация по формирането и разходването на разходите за персонал“, допълни още здравният министър.

„С бюджета за 2020 г. ние даваме устойчивост на допълнителния ресурс, който беше отпуснат от правителството през настоящата година по реда на Наредба №3 за дейностите извън задължителното здравно осигуряване, т. е. това не са еднократни разходи. Ние ще ги предвидим целогодишно, за да могат те също да доведат до увеличаване на разходите за персонал“ , посочи Кирил Ананиев.

Сумата от 200 млн. лв. като най-належащо увеличение на бюджета за здравеопазване беше определена от синдикатите КНСБ и „Подкрепа“ и поискана от правителството по време на днешния протест на медиците пред Министерски съвет днес, организиран от тях и БАПЗГ.

Стотици медици затвориха част от движението по бул. "Цар Освободител". Протестиращите носеха плакати, на които пише: „Искаме бъдеще за медиците днес“; „Стига унижение“; „Качествени здравни грижи чрез утвърдени медицински стандарти“; „Осигурете здравни грижи за нашите родители“, „Осигурете здравни грижи за подрастващите - нашето бъдеще“. Част от исканията им бяха минималната заплата за всички сестри да е 900 лева и да имат по-добри условия на труд.

„Протестът е съвсем навреме. Аз очаквам, че действително ще се посъбудят политиците и действително ще се изпълни Колективният трудов договор. Най-различни сметки има, но ако влязат допълнително, може би над 200 милиона в Касата, специално за болничното здравеопазване,

мисля, че 99% ще бъдат достигнати нивата“,

заяви вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов.

Организаторите на протеста от ФСЗ към КНСБ и БАПЗГ смятат, че трябва да се намери решение на проблемите днес и то за всички медици, които работят в системата на здравеопазването. Протестната акция има за цел да предложи на законодателната, изпълнителната и местна власт да стане възможно и да бъде изпълнено заплащането, което е договорено в Колективния трудов договор 2018 за сектор "Здравеопазване".

Редица организации обаче се разграничиха от протеста. Това направиха от Българския лекарски съюз, както и Националното сдружение на общинските болници. От Столичната лекарска колегия обявиха, че подкрепят решението на БЛС. Българската асоциация на студентите лекарски асистенти (БАСЛА) също заяви в своя декларация, че се разграничават. Пациентски организации „Заедно с теб“ също не подкрепиха. В събота Сдружението на фелдшерите стана поредната организация, която се разграничи. Протестиращи медицински сестри също заявиха, че техният протест няма връзка с този, организиран от КНСБ и не го подкрепят.


© 2022 BBA All rights reserved!