Министър Кирил Ананиев в парламента: Здравните грижи за Българите в UK без промяна

22.02.2020

Източник: в. Труд

 

Няма да има промени в достъпа до здравеопазване на българските граждани във Великобритания до края на 2020 г. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол.

По думите му поне на този етап Здравната каса ще продължи да изпълнява финансовите си ангажименти към Великобритания. В случай на евентуално договаряне на нови правила по време на преходния период, ще имаме готовност за своевременно взимане на мерки, посочи министърът.

Освен това България ще настоява в бъдещо споразумение да бъде включен целия материален обхват на координационните елементи, като в това число и тези в областта на здравните грижи.

Що се отнася до проблемите в страната депутатът от БСП Дора Янкова обяви, че повече от 2 милиона българи нямат достъп до лекарства, защото живеят в населени места без аптеки. В отговор министър Ананиев обясни, че ведомството е изготвило проект за промени в Закона за лекарствата в хуманната медицина, който предвижда създаване на Национална аптечна карта.

В рамките на парламентарния контрол Анавиев посочи още, че през следващия месец трябва да се третират "огнищата" на комари преди да е започнала популацията им. По думите му проблемът в дунавските общини е много сериозен, но не само там, "пред Добруджа и надолу също има сериозни опасности".

Според министър Ананиев трябва да се разработи обща методика и организация на дейностите между отговорните институции.

Ако третирането не се извърши през март, ситуацията става трудно овладяема, каза още той и допълни, че ако не се действа превантивно, след това се изразходват много повече средства.

Министерството на здравеопазването ще извърши анализ на риска във всяка област на страната с цел прилагането на максимално ефективни мерки за борба с комарите, увери Ананиев.


© 2023 BBA All rights reserved!