Конференция в София за здравословното хранене на децата Доказано е, че нездравословната диета е сред причините за хроничните болести в ЕС, предупреди зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева

07.02.2018

Източник: в. Земя

Здравословното хранене на децата беше във фокуса на конференция, която се проведе в НДК. Събитието е част от календара на Българското европредседателство. Експерти от държавите членки от сферата на здравеопазването и земеделието заедно дискутираха възможностите на активни политики за справяне с ръста на хроничните болести, коментира БНТ. Конференцията беше експертна среща на учени от дирекции на СЗО и ЕК, която търси решение на проблеми, които биха могли да бъдат основа на общо европейско решение и законодателство. България се представи като страна модел по отношение на обществените поръчки за доставки на по-качествените храни за учениците.

По време на малтийското председателство разработихме указания за обществените поръчки за качествени храни, за общественото хранене. Това са храни с ниско съдържание на сол и на мазнини, но са и с ниска цена. Пазарът на ЕС за училищна храна генерира 87 милиарда евро годишно, така че ако страните членки се съгласят да купуват висококачествени храни за училищата, те изпращат сигнал до местните и до по-големите производители, че качеството на храна е основен критерий. Има много европейски разпоредби и норми за безопасността на храните, особено при децата, които трябва да се прилагат от държавите -членки на ЕС, населението трябва да бъде информирано и да се поощряват добрите мерки, обясни Джон Райън, директор "Обществено здраве" в ЕК. Проф. Веселка Дулева - национален консултант по хранене и диететика, коментира целите на срещата в София - адекватни мерки към семействата, после мерки, които регулират поръчките за храна в детските заведения. Другите важни теми, които обсъждахме, са намаляване на натиска на маркетинга и рекламата на храни за деца. Заедно с Райън на въпроси на медиите отговаряха Жени Начева, зам .-министър на здравеопазването, Цветан Димитров, зам.-министър на земеделието, храните и горите, и Мая Манолова, омбудсман на Република България. На ниво ЕС се извършва важна дейност, но и всяка държава членка има собствени норми и нормативи за хранене и качеството на храните, отбеляза още Райън. В указанията за обществените поръчки се включва изискването за ниска цена, но според мен трябва да добавим още един критерий -качеството на храната и вярваме, че за в бъдеще страните членки колективно ще разглеждат качеството на храните, които се доставят за деца, подчерта Райън.

Доказано е, че нездравословната диета е сред причините за широкото разпространение на хроничните болести в ЕС, предупреди зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Програма за превенция на хроничните незаразни болести има разработена и в нашата страна, имаме и съответната нормативна уредба, но вярваме, че винаги може да се направи още, коментира още тя.


© 2023 BBA All rights reserved!