Кардиолози: Хранете сърцето си здравословно Полезни храни, подходящ двигателен режим и редовна профилактика са най-добрата комбинация, съветват специалистите от "Сити Клиник Бургас"

10.11.2016

Източник: в. 24 часа

Ефективното функциониране на сърцето е в пряка зависимост от работата на храносмилателната система, затова неправилното хранене е сред основните фактори за появата на проблем, свързан със сърцето или съдовата система, предупреждават от "Сити Клиник Бургас".

Заедно с водещ фитнес център в града единствената специализирана болница по кардиохирургия и кардиология в Югоизточна България подема кампания за здравословно хранене. За поддържане на стабилна работа на този орган е важно постоянно да обогатяваме организма си с витамини А, С и Е, както и витамини от група В.

Витамин А помага за укрепване на стените на кръвоносните съдове, витамин С е основно средство за борба със сърдечносъдовите заболявания, защото намалява нивото на "лошия" холестерол, прочиства я, възпрепятства образуването на плаки.

Витамин Е се бори с вредното действие на свободните радикали, които се образуват в организма в процеса на обмяната на веществата. Витамините от група В намаляват кръвното налягане и вредното въздействие на холестерола.

Редовната консумация на риба (2-3 пъти седмично) намалява риска от сърдечносъдови заболявания с 30%, а рискът от летален изход при инфаркт се снижава с 18%.

Суровите ядки - орехи, бадеми, кашу, също ще направят сърцето ви по-здраво. Внушителното съдържание на мононенаситени мазнини и киселини омега-3 стабилизира нивата на "добрия" холестерол в кръвта, а ако ядките се консумират поне 2 пъти в седмицата, пада рискът от сърдечен удар почти 2 пъти.

Ябълките са изключително полезен плод, богат на растителни фибри и витамини, които свалят нивото на "лошия" холестерол в кръвта и възпрепятстват образуването на ракови тумори и сърдечни заболявания.

И цитрусовите плодове се препоръчват от специалисти. Те обръщат внимание на консумацията на сушени кайсии, стафиди и сини сливи.

Ако искате да сте здрави, избягвайте полуготовите храни, продуктите с ГМО, както и плодове и зеленчуци, отгледани с химически торове, предупреждават лекарите от "Сити Клиник Бургас".

Хората със сърдечни заболявания трябва да избягват много пикантни, мазни, пържени и пушени храни, тъй като те съдържат мазнини и вреден холестерол и, разбира се, да не пропускат профилактичните кампании на специализираната бургаска кардиоболница.


© 2023 BBA All rights reserved!