Икономически интереси зад спекулациите, че дебелите онкоболни ще доплащат лечението си Здравната каса ще продължава да плаща лекарствата на всеки болен от рак в изписаните количества и дозировка

12.05.2017

Източник: в. 24 часа

Нови правила, по които да заплаща лечението на онкоболните, въведе здравната каса с приемането на Националния рамков договор за 2017 г.

Досега нужната за всеки пациент доза се изчисляваше на база лично тегло, а от април това става на база осреднени за мъжете и жените стойности, които са съответно 81 кг и 67 кг. Средномесечната средна стойност е взета на база официалната статистика за теглото на българите.

Първоначално здравната каса обяви, че ако болниците изразходят средно на пациент по-голямо количество медикамент от заложените норми, то разходите ще са за тяхна сметка. А промените бяха въведени с цел

да се засили контролът и да се спре разхищението на скъпите лекарства

за химиотерапия.

Новите правила обаче срещнаха бурен отпор, най-вече сред многознайковците в социалните мрежи. Те станаха инструмент в ръцете на лекарствената мафия.

"Здравната каса ще продължава да плаща лекарствата на всеки онкопациент в изписаните му количества и дозировка.

Те и досега се изписват според теглото на болния

Промените в плащането на онколекарствата не засягат пациентите, а са контролен механизъм от страна на НЗОК към болниците", каза подуправителят на касата д-р Димитър Петров пред "24 часа" в отговор на спекулациите.

Новите правила не вземат предвид теглото на всеки пациент поотделно, уточниха от касата. Въвеждат се средномесечни референтни стойности, чието превишение - ако го има, ще служи като причина за проверка на болницата от страна на касата. Ако тя установи, че пациентите реално са лекувани, то дейността й ще бъде заплатена, уверяват от НЗОК и

отричат възможността по-тежките пациенти да доплащат лечението си

"Ясно е, че ако дадена болница отчита средно тегло на онкопациентите си 100 кг, значи има проблем и е нужна проверка", обясни д-р Петров. Такива случаи били засечени през 2016 г. и се подозира, че става дума за схема за изписване на свръхколичества лекарства, без да има реални пациенти зад тях, с цел реекспорт.

"Имаме данни от клинични проучвания, според които хората с рак тежат с 6-7 кг под средното. Фирмите са стриктни с тези данни, когато се провеждат клинични изпитвания на лекарства.

Необяснимо е защо се вдига такъв шум,

когато касата взема предвид тези факти и въвежда механизъм за контрол върху изписването и разходите", коментира д-р Петров. Според него това са спекулации, зад които стоят икономически интереси. "Болните не бива да се плашат. Нищо не се променя за тях", увери подуправителят на НЗОК. По данни на касата

в момента между 25-30% от онколекарствата се изхвърлят, а касата плаща

за тях. Това е така, защото невинаги цялата опаковка от едно лекарство може да се изразходва наведнъж, а срокът им на годност обикновено е до 24 часа. Мнението на самите болници и фармацевти е, че само с добро планиране този процент може да се намали на 5-7%, посочват от НЗОК.

В същото време лекари изразяват недоволство от новите правила.

"Не може да се прави средна квадратура на българските граждани, тъй като всеки човек носи своето лично биологично състояние и респективно тегло. Да се регламентира движението на медикаменти към пациента и да се осреднява по отношение на заболяване, което е животозастрашаващо, е, меко казано, непрофесионално. Това е все едно да храним един човек по средни килограми", коментира проф. Георги Михайлов, директор на Националната болница за активно лечение на хематологични заболявания и национален консултант по хематология.

Новото указание обаче не засяга качеството на лечение на пациентите, което се извършва по действащите алгоритми. Засилването на контрола е в полза на пациентите, категорични са от касата.

Правилното планиране и ефективното използване на необходимите лекарства ще намали средствата на самото лечебно заведение и на финансиращата институция, допълват оттам.

През 2017 г. със сигурност ще има недостиг на средства - в перото за болнична помощ или за лекарства, но той може да бъде компенсиран в значителна степен от приходната част на бюджета, прогнозира д-р Петров.

НЗОК е отчела скок в плащанията за лекарства през март,

а причината е в задържането на протоколите за скъпоструващо лечение на хепатит С няколко месеца преди това, които вече се изпълняват.

Новият вариант на указанието е подписан от лекарския съюз и е следствие на обсъждане в регламентираната работна група. В нея обаче въпреки поканата не присъстваха националните консултанти и други лица, които се изявяват в медиите, посочват от касата.

***

Осредняване на теглото има само в България

Недоволство от новите условия за заплащане на онколечението изразяват и от Българския пациентски форум.

"Никъде в Европа не съществува такова осредняване. Не може да сложиш килограм за живот", коментира Иван Димитров, председател на форума.

Той не приема и новите правила в чл. 326 от НРД 2017 г., според които онколекарствата трябва да се прилагат по схема, но и пациентите да се викат по график, гарантиращ най-малък излишък на формите за инфузия. Това означава, че в един ден болницата събира онкоболните, чиято терапия включва едни и същи медикаменти, за да може максимално да използва количеството от съответните лекарства.

"Това означава, че ако решим да лекуваме един човек, няма да може да го направим, ако не намерим втори човек със същата схема за лечение, за да може в момента, в който отвориш флакона, от него да слагаш като на поточна линия на втори и трети човек", каза Димитров.


© 2023 BBA All rights reserved!