Година отсрочка иска касата, за да почне да плаща медицинските изделия за инвалиди Може да стане до 2020 г., смятат от здравното министерство. Вече работят по механизъм как колички и протези да се дават според личните нужди

05.08.2019

Източник: в. 24 часа 

 

Управителят на здравната каса д-р Дечо Дечев да поиска от здравния министър отлагане с година изпълнението на новия регламент, според който двете институции трябва да поемат изплащането на помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания. Това решение е взел надзорът на НЗОК на последното си заседание, става ясно от стенограмата му.

Сега тези консумативи се поемат от социалното министерство чрез Агенцията за социално подпомагане (АСП). Промени в Закона за бюджета на касата в края на миналата година заложиха от 1 януари 2020 г. разходите да се прехвърлят за сметка на МЗ и касата. НЗОК обаче не е подготвена за това - не разполагала с кадрови ресурс. Освен това, за да изпълни изискването, трябва да започне да организира търгове за пособията още този месец, както и да изготви съвместен механизъм на работа със здравното министерство. Затова й е нужна отсрочката.

Проблем не било прехвърлянето на плащанията, а на дейностите, обяснява д-р Дечев. "Във всички 410 общини в държавата има служби към АСП. Това означава, че ние трябва да вземем дейността, която касае помощните средства, трябва на всеки гражданин, който има нужда, да се прави индивидуална оценка", мотивира той искането. Към касата ще се прехвърлят 30 000 деца, обект на социална оценка, наблюдение и адаптация, около 120 000 души до пенсионна и 500 000 човека в пенсионна възраст, без тя да има необходимия капацитет. Надзорът на касата не бил питан, преди промените да се приемат, става ясно още от стенограмата. Според представителите на бизнеса и синдикатите пък тази дейност изобщо не трябва да се прехвърля към НЗОК, защото е социална

Според здравното министерство обаче заложеният срок може да бъде спазен. В момента се готвят промени в механизма, по който ще се осигуряват и отпускат помощните средства и медицинските изделия. "Върви се към персонализиране на индивидуалните потребности на пациента с оглед на качеството на изделията, които той ще получи. Именно с тази цел активно се работи по въвеждането на стандарти и изисквания към обема и качеството на медицинските изделия и помощни средства. Това изисква промяна на спецификацията и на изискванията към производители, търговци на дребно и едро", обясниха от МЗ за "24 часа". През септември новият механизъм ще бъде представен и ако възникнат несъгласия от страна на заинтересованите страни или се появи друга причина, поради която не може да бъде спазен срокът, то от министерството са склонни да го удължат.


© 2023 BBA All rights reserved!