Есперти обявиха категорично: Нужна е пълна ревизия на здравната система

22.02.2018

Източник: Zdrave.net

За пълна ревизия на здравната система в България настоя акад. Дамян Дяманов, организатор на обществената дискусия в БАН „Как да ти плащаме, докторе?”, която се проведе вчера.

На дискусията присъстваха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова, депутатите д-р Нигяр Джафер, д-р Валентина Найденова и Явор Нотев, зам.-председателят на БЛС проф. Огнян Хаджийски, ректорът на МУ-София проф. Виктор Златков, експерти от НЗОК и директори на болници от цялата страна.

Целта на дискусията беше да представи проблемите на болничното здравеопазване, както и варианти за тяхното решаване. „Ние сме поставили като основна тема финансирането на здравеопазването, но за мен има и още един много голям проблем, голям и за обществото, и за вас – проблемът за деморализацията на медицинското съсловие и на населението, както и нарушаването на етичните норми до степен, че да претръпнем към тях и да ги чувстваме като ежедневие“, каза в презентацията си организаторът на дискусията и завеждащ секция „Медицински науки“ в БАН акад. Дамян Дамянов.

По думите му здравеопазването е тръгнало изцяло в комерсиална посока, а това за 15-20 години е успяло да преобразува мисленето на лекарите в посока на търговско мислене, а младото поколение израснало с мислене само в тази постановка. „Така пациенти станаха клиенти, а клинични пътеки - услуга. Здравето го превърнахме в стока“, каза още акад. Дамянов и обяви, че здравната реформа се е провалила напълно.

Експертът от НЗОК д-р Страшимир Денев направи сравнителен анализ с други европейски здравни системи, за да стане ясно дали ресурсите ни – материални, финансови и човешки, са достатъчни. „Резултатите от здравната реформа към момента са – населението на страната намалява, хората в трудоспособна възраст намаляват, броят на заболелите в някои класове болести се увеличава. Общата и детската смъртност се увеличава. Естественият прираст намалява. Лекарите и другите медицински специалисти намаляват, за разлика от броя на болниците и болничните легла. Увеличава са броят на хоспитализираните пациенти, както и на публичните средства за здраве. Накрая резултатът е, че няма доволни от здравната система“, каза д-р Денев. „Освен всичко, което може да се предложи за оптимизация на здравната система и подобряване на нейната ефективност, може да се направи така, че НЗОК да сключва договори само със стратегически партньори, а не с всички лечебни заведения. С тези, които предлагат най-добро качество на медицинската услуга, разбира се на една разумна цена“, каза още д-р Денев.

„Европейският път на страната ни налага да се запази солидарният модел на здравеопазването, но ниският брутен вътрешен продукт на страната, а не процентът от него, е причина за невъзможността да се измерваме с европейските разходи за здравеопазване. За да се доближим до системата на финансиране на ЕС трябва да се увеличат публичните разходи и да се намалят личните разходи на гражданите“, заяви пък д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването.

По думите й не може да се заиграваме с внушението, че т.нар. демонополизация на Здравната каса е панацея. „Трябва да е ясно какви са позитивите и негативите, които обществото ще понесе от това“, смята д-р Виткова. Според нея търговският статут на лечебните заведения е довел до деформация в мисленето както на мениджмънта, така и на цялото медицинско съсловие.

„Статутът на лечебните заведения е смешна тема за разговор. Решаването на проблемите трябва да стане с бърза демонополизация на Касата. Предизборно има един голям консенсус по темата, но в момента се управлява по Московски без Москов. Административният диктат продължава. Демонополизацията ще ограничи значително злоупотребите, защото в момента те идват точно от тази политика на администриране на системата и политическо управление чрез НЗОК. Когато се наложи административно оскъпяване на медицинската услуга се увеличи и броят на хоспитализациите“, коментира пред Zdrave.net д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници.


© 2023 BBA All rights reserved!