Електронната система за КОВИД-19 тръгна с хаос

08.06.2020

Източник: в. Дума

 

Ден след спирането на брифингите на Националния оперативен щаб единният информационен портал за КОВИД-19 даде дефект. При нула починали за денонощието, в сравнение с предния ден жертвите на болестта бяха 12. Несъответствията предизвикаха бърза пресконференция в МЗ, където здравният зам.-министър Жени Начева се опита по доста неясен начин да обясни несъответствията, като по думите й било необходимо време за внедряване, тестване и същинска работа. Аргументът бе, че Великобритания, Испания и Ирландия и други страни правели коригиращи записи. Данните в системата били въвеждани от 77 лечебни заведения и 144 лаборатории (32 регистрирани към МЗ за PCR тестове).

Новозаразените с коронавирус се увеличават, за денонощие бяха 43, като половината са в Пазарджик, а общо установените от 8 март насам са 2711, 294 от тях са медицински специалисти.

Ако продължи една тенденция случаите да се увеличават, ако имаме затруднения в ликвидирането на тези 5 огнища, ако болниците не могат да поемат болните, тогава някои от мерките може би ще се върнат, прогнозира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба проф. Тодор Кантарджиев. По думите му огнищата в Сърница, Самоков, Сливен и Ямбол остават. Специалистът предупреди, че в края на епидемията трябва да се прояви особено внимание. Според него освен спазването на мерките, важно е и броят на изследванията да не намалява, а заразените да се откриват рано. Важно е на обществени места да се носят маски за лице, изтъкна отново Кантарджиев.

Не трябва да се намалява броят на изследванията, първите хора със симптоми да бъдат изследвани и да има дисциплина, дезинфекция, дистанция, настоя проф Кантарджиев. Според него обществото се напрегнало от брифингите на Националния оперативен щаб. "Малко омръзнахме и гледаме да се дистанцираме, да не увеличаваме напрежението. Информационната система откри грешките на старата система. Развенчахме един мит - нито плашим, нито лъжем", настоя той.

Да не смятаме, че всичко е отминало, и да продължим с мерките, така че да не се връщаме назад, призова главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.


© 2023 BBA All rights reserved!