Договор! Касата няма да плаща на болниците за пациенти в коридора Ограничението за извънреден прием няма да важи при епидемия и спешни случаи

30.01.2019

Източник: в. 24 часа

Болниците вече няма да могат да приемат повече пациенти, отколкото са леглата в съответното отделение. До момента здравната каса не правеше това сравнение, а в редица здравни заведения съществуваше т.нар. прием в коридора на хора, за които реално нямаше легла.

Така вече, ако в конкретно отделение има 10 легла, то 11-и пациент или няма да бъде приет, или касата няма да плати за лечението му. Условието не важи при епидемия от грип, не се засягат и спешните пациенти.

Отпада обаче изискването леглата във вътрешните отделения да са профилирани по болести.

Тоба обяви шефът на сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев след разговори с надзорния съвет на здравната каса във вторник.

Премахването на изискването за профилиране на леглата във вътрешните отделения трябва да намали случаите, когато пациенти се връщат заради запълване на леглата за съответното заболяване. Новият лимит за останалите отделения обаче водел до затруднения в малките населени места, които имат по една болница. Ако всички легла бъдат заети, те ще трябва.да пренасочват пациентите си към здравно заведение в по-голям областен град.

Намаляването на цената на една от клиничните пътеки за неврологични заболявания от 500 на 300 лв. бе главната тема на преговорите. Тя е една от основните, по които работят общинските, а и областни болници.

"На фона на нарастващите режийни разходи и увеличението на работните заплати, което трябва да осигурим, по-ниски цени на основни пътеки биха затруднили много работата ни", обясни д-р Тотев. Той обяви, че е постигнато споразумение цената да не се променя и да остане 500 лв.

"Анализите на дейността на общинските болници, извършени от експерти на здравната каса, показват, че тази клинична пътека представлява от 1/3 до 1/2 от цялата дейност на лечебните заведения. В тази връзка надзорът изрази мнение, че' е възможно да се възстанови цената й", обясниха от здравната каса.

За да стане факт, до седмица трябва да бъде подписан нов анекс към рамковия договор за миналата година.

 


© 2023 BBA All rights reserved!