Д-р Стойчо Кацаров: Отмяната на Наредба 2 е най-хубавото нещо за системата за последните 10 години. Смяната на правилата вреди на всички, смята пък д-р Стефан Константинов

12.10.2017

Източник: Zdrave.net

С отмяната на Наредба 2 от страна на ВАС не се случва нищо страшно за здравната система, тъкмо напротив. „Всъщност реалните последици от това нещо са, че политиците от този момент нататък са отстранени от процеса на договаряне на медицинските услуги. Медицинските услуги оттук нататък ще се договарят между лекарския съюз и здравната каса, както е било и досега, без да им се задава предварително условие от някой политик“, заяви пред bTV председателят на УС на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„Тук не става въпрос за злонамереност от страна на политиците, а за една присъща черта – когато си избран, да бъдеш добър към избирателите си“, поясни той, като допълни, че стремежът обикновено е в наредбата да влезе всичко, което се предлага като медицинска помощ, за да са доволни избирателите, без обаче да се държи сметка дали касата може да го плати. „Това винаги е пораждало напрежение. Ако този процес, както е нормално, се води между съсловната организация и Надзорния на НЗОК, където държавата също е представена, резултатите ще са по-добри и ще има по-малко напрежение“, изрази мнение д-р Кацаров.

Той подкрепи думите си с пример от Холандия, която е смятана за страната с най-добро здравеопазване в ЕС. „Наред с това, че са извършили демонополизация и т.н., те казаха – най-важното, което ни позволи да изградим тази система, е, че успяхме в началото да отстраним политиците от вземането на тези конкретни решения за медицинската помощ“, разказа експертът.

На противоположното мнение бе събеседникът му – бившият здравен министър д-р Стефан Константинов. „Ако това не можем да оставим в ръцете на министъра, с каква логика тогава ще го оставим в ръцете на договор между лекарски съюз и здравна каса? Националният рамков договор е с по-нисък ранг от една наредба. Т.е., ако не можем да го сложим в наредба, каква е логиката да го прехвърлим към рамков договор“, попита той. Д-р Константинов подкрепи думите си с факта, че отговорност за проблеми в системата се търси от министъра. „Ако оставим т.нар. професионалисти и касата, която е монополист, да се договарят, когато стане проблем, никой не отива да плаче и да протестира пред лекарския съюз, който договаря. Кого търсите вие? Търсите министъра да обясни защо нямаме това и това лечение“, коментира той, като уточни, че докато у нас има здравна каса монополист, политиците са тези, които трябва да следят и регулират процесите на договаряне.

Двамата събеседници бяха на различни позиции и по отношение на евентуалното обжалване на решението на ВАС. „Според мен обжалване е безсмислено и безпредметно. То ще бъде даже унизително за здравното министерство, защото няма какви мотиви да бъдат изложени“, заяви д-р Стойчо Кацаров.

„Аз не виждам нищо срамно, ако министерството обжалва, дори не с идеята да спечели, а за да даде една отсрочка, за да се реши въпросът. Защото те сега отварят едно завещание от предходно управление, което ги сюрпризира с тази лоша новина. Те трябва да намерят решение, за което чисто технически има време“, каза пък д-р Стефан Константинов.

Различни бяха и мненията на двамата за ефекта от падането на Наредба 2. Според д-р Кацаров, в това няма нищо лошо. „Има действащ НРД, лекарският съюз и здравната каса на базата на него могат да седнат и да направят подобрения за следващия. И в тази роля няма нужда от опекунство, те могат да се справят. Половината от състава на Надзорния съвет на НЗОК са представители на правителството, това не са някакви извънземни“, каза той и категорично заяви: „Не само, че няма да навреди, това е най-хубавото нещо, което е станало в здравната система през последните 10 години.“

Д-р Константинов обаче не беше на това мнение. „Смяната на правилата на играта вреди на всички“, лаконично заяви той.

 


© 2023 BBA All rights reserved!