Д-Р ИВАН ЙОРДАНОВ, НАЧАЛНИК ОТДЕЛЕНИЕ ПО УНГ ЗАБОЛЯВАНИЯ В УМБАЛ "СОФИЯМЕД": АНГИНАТА НИ ЗАСТИГА И ПРЕЗ ЛЯТОТО . ДКЦ "СОФИЯМЕД" С ПРИЕМЕН УНГ КАБИНЕТ И ПРЕЗ ПОЧИВНИТЕ ДНИ

03.08.2016

Източник: в. Телеграф

Ангината, която се смята за есенно-зимна болест променя характера си и все по-често се проявява и през горещите летни месеци. Причините са много - най-вече свързани с жаждата за ледени напитки, резките разлики в температурата вътре и навън, както и излагането на студения въздух от климатика. Завеждащият отделението по УНГ заболявания в УМБАЛ "Софиямед" д-р Иван Йорданов обяснява, че ангината или острия тонзилит е заболяване на целия организъм с местна проява по сливиците. Появата и честотата на така наречените "бели налепи" през различните сезони зависи от епидемиологичната обстановка, но през последните години резките климатични промени изменят и протичането на много заболявания, включително и на ангините.

"Най-честите причини за поява на ангината през летните месеци е свързана с необходимостта ни от приемане на много течности, които често бързаме да изпием и не се съобразяваме с каква температура са те. Заради жегите излагането ни на студения въздух от климатика е още по-агресивно, отколкото през пролетта, а всичко това води до по-улеснен начин да простудим организма си и съответното възпаление да засегне най-слабото ни място. При голям процент от хората това слабо място са именно сливиците", коментира д-р Йорданов.

Специалистът допълва, че най- характерният симптом на ангината е силната болка при преглъщане, повишената температура до 38 градуса, общата отпадналост и подуването на шията. Често пациентите изпитват и болка към ушите. Ако след втория ден от появата на симптомите е налице невъзможност от преглъщане на собствената слюнка или отварянето на устата е изключително затруднено, това е сигнал, че е настъпило усложнение, като поява на абсцес в гърлото и се налага лечение по спешност. Според д-р Йорданов при прекарани седем гнойни ангини за една година, десет такива в две последователни години или девет в последните три години хроничното възпаление е налице и сливиците трябва да се премахнат.

"В болница "Софиямед" отстраняването на сливиците се извършва с най-модерните и безкръвни методи, което осигурява гарантирано бързо възстановяване и максимален комфорт за пациентите, особено при децата. Масово разпространена техника е класическата -с железни инструменти и примки. Тази техника трябва да се владее от всеки оператор. В съвременната УНГ практика и в отделението, което ръководя извършваме премахването на сливиците по безкръвен атравматичен метод с помощта на лазер, каутер или коблатор, които осигуряват по-малко болка на пациента след операцията, както и много по-кратък болничен престой", подчертава д-р Йорданов.

Поради зачестяването на острите хронични инфекции през летния сезон от ДКЦ "Софиямед" припомнят, че консултативния им УНГ кабинет работи освен през делничните дни, но през уикендите от 9:00 до 13:00ч.!


© 2023 BBA All rights reserved!