БЛС: Да се забрани пренасочването на пари в бюджета на здравната каса

22.11.2018

Източник: в. Монитор

Да се прекрати практиката за прехвърляне на средства от едно перо в друго в рамките на бюджета на Националната здравноосигурителна каса. За това настоява Българският лекарски съюз, съобщи неговият председател д-р Иван Маджаров.

Съсловната организация ще настоява това да бъде записано в Закона за бюджета. Сега такава възможност има, прехвърлянето става само с гласуване на членовете на надзорния съвет на касата.

Всяка година най-малко 20-30 млн. лв.. се пренасочват от перо в перо. Тази година в първичната извънболнична помощ ще останат близо 7 млн. лв. неусвоени, каза още д-р Маджаров.

Той обясни, че средствата остават неизползвани заради административни изисквания, които се променят всяка година. По думите му, ако тази практика бъде преустановена, и лекарите, и пациентите ще бъдат по-спокойни, защото ще знаят, че има средства за лечение, както и за профилактика.

Проектозаконът предстои да бъде разгледан и гласуван на второ четене в пленарна зала.

Същевременно преговорите по Националния рамков договор между БЛС и НЗОК ще продължат до 29 ноември, след което документът ще бъде пуснат за обществено обсъждане.

 


© 2023 BBA All rights reserved!