Българският лекарски съюз предупреждава: Фалити предстоят и в доболничната помощ Бюджет 2018 ще се отрази негативно на достъпа до здравеопазване

02.11.2017

Източник: в. Труд

Бюджета на НЗОК, предвиден за извънболнична помощ през 2018 г., стана причина Българският лекарски съюз (БЛС) да свика извънреден управителен съвет. "Категорични сме, че е необходимо увеличение в средствата за извънболнична помощ и ако това не се случи, предстоят фалити на лечебни заведения и в извънболничната помощ", предупредиха от съсловната организация. Според лекарите не трябва да се подценяват дейностите в това перо. От съюза са категорични, че очакванията са догодина да се влоши качеството на медицински дейности в първичната и специализирана извънболнична помощ. Както "Труд" писа, сериозни опасения има и по отношение на болничния сектор - около 20 общински лечебници в страната са застрашени от фалит поради тежко финансово състояние. Общите финансови задължения на всички общински здравни заведения възлиза на над 100 млн. лв. към края на септември, а на болниците като цяло -надхвърля половин милиард лева.

От БЛС изразиха безпо-койство и за лечебните заведения в извънболничната помощ, като много от тях са в окаяно състояние.

За догодина са предвидени едва 2,9 млн. лв. по това перо. Това "поставя колегите в ситуация на невъзможност да издържат практиките си, а това неминуемо ще генерира напрежение между пациенти и лекари", посочват от БЛС.

Претенциите на БЛС са за първичната доболнична помощ да се предвидят още 10 млн. лв., а за специализираната - още 13 млн. лв.

Категорично изразяваме своето несъгласие с минималното увеличение на определения бюджет за извънболнична медицинска помощ като цяло и в частност символичното, което може да бъде определено като липсващо (200 хил. лв. или 0,008 %, или по 3,70 лв. месечно за всяка една практика за ПИМП) за 2018 г., обявиха и от сдружението на джипитата.


© 2023 BBA All rights reserved!