Аптеките ще бъдат задължени да дават нощни дежурства Здравното министерство предлага мерки за по-лесен достъп до лекарства

09.07.2019

Източник: в. Сега 

В областните градове, където има недостиг на аптеки с денонощен режим на работа, наличните аптеки ще бъдат задължени да осигуряват 24-часови дежурства по график. Това предвиждат подготвени от здравното министерство промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. На сайта на здравното министерство бе публикуван 86-страничен проект за промени в закона за лекарствата, който предвижда сериозни промени в 16 други закона.

Денонощните аптеки в България са едва 30-ина от всички 3600 действащи аптеки в страната. Денонощни аптеки липсват напълно в региони като Видин, Враца, Разград, Смолян и Търговище. Около 50 000 души в 16 малки общини въобще няма откъде да си купят лекарства, тъй като там аптеки няма, отбелязва "Медиапул".

В същото време България е сред първите страни в ЕС по брой аптеки на глава от населението. У нас една аптека обслужва средно 1806 души при средно обслужвани в ЕС 4450 души в една аптека. Идеята за нощни дежурства и облекчено разкриване на аптеки там, където липсват, не е нова - още през 2015 г., но приемането им беше отложено, а впоследствие оставено в режим на изчакване.

Сега МЗ предлага нова порция мащабни промени в Закона за лекарствените продукти, сред които е и изготвянето на Национална аптечна карта, която да идентифицира каква е осигуреността на населението с аптеки и на тази основа да формира политики.

Въвеждането на задължителните денонощни графици за аптеките е само една от мерките за подобряване достъпа на хората до лекарства, особено в по-малките населени места. Графиците с дежурствата ще бъдат тримесечни, ще се изготвят от регионалните здравни инспекции. За неспазване на графиците се предлага глоба от 1000 до 3000 лв. за едноличните търговци и от 2000 до 6000 за юридическите лица. Предвижда се в населените места с недостиг да бъде облекчена процедурата за разкриване на втора и следваща аптека, когато един търговец вече е получил лиценз. Няма да е задължително в тези аптеки да работят магистър-фармацевти и ще имат намалено работно време.


© 2023 BBA All rights reserved!