Андрей Марков: Липсата на доверие е вредно както за пациента, така и за лекаря Най-важното е пациентите да получат качествена медицинска грижа и проблемът да бъде решен, каза доц. Костадин Ангелов

03.04.2019

Източник: Zdrave.net 

„В публичното пространства битуват настроения, които не са полезни нито за пациентите, нито за лекарите.“ Така председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков отговори на въпроса сринато ли е доверието между лекари и пациенти пред Bulgaria ON AIR.

„Колебанията на лекарите и притесненията им как ще се подходи към един пациент, който влиза агресивен в кабинета, са напълно основателни. Те се чувстват незащитени. Самите пациенти се чувстват оголени от гледна точка на сигурността, че може би не са попаднали при най-добрия лекар. Това е липса на доверие и то е вредно и за двете страни“, уточни Марков.

Той подчерта още, че няма по-вредно нещо пациентът още от вратата са е готов да спори, защото е предприел терапия, която се базира не на лекарското становище, а на контакти с познати, близки, роднини, комшии.

„Пациентите у нас винаги търсят най-добрия лекар, но за съжаление в България битуват недобри отношения между медици и пациенти понякога. Най-важното е пациентите да получат качествена медицинска грижа и проблемът да бъде решен, а дали лекарят ще бъде усмихнат, дали ще бъде приветлив, дали ще ги гледа намръщено или спокойно, за мен е нещо, което е важно, но не е на първо място“, коментира директорът на „Александровска“ болница доц. Костадин Ангелов.

По думите му липсата на централизирана информационна система, в която да е включена медицинската история на всеки пациент, е най-големият проблем на здравната ни система, тъй като пречи на лекаря да вземе своето информирано решение.

По отношение на твърде голямата бюрокрация, която пречи на пациентите да се почувстват спокойни и добре информирани за състоянието си, Андрей Марков отговори, че пациентът винаги ще усеща като излишни някои действия в системата, но без това не можем. „Ние трябва да можем да опишем процесите. Трябва да имаме история на процесите и на базата на тази история, да предвиждаме бъдещето“, каза той.

Според доц. Ангелов липсата на достатъчно лекари е главната причина те да няма достатъчно време, за да отделят на пациентите нуждите 7-10 минути.

„Причината пациентите да търсят второ и трето мнение е защото те не са убедени, че това, което им се прави е най-доброто, а те не са убедени, когато нямат достъп или не са получили възможността да получат достатъчно информация какви са опциите и заедно с лекаря да участват във взимането на решението“, каза и д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.


© 2023 BBA All rights reserved!