Ананиев: Доплащането за здраве ще е по-малко

02.10.2018

Източник: в. Стандарт 

Доплащането за здраве ще е значително по-малко от това, което българинът плаща в момента, и то под масата. Това категорично заяви здравният министър Кирил Ананиев, коментирайки пред 6ТВ двата предложени от него варианта за нов модел на здравно осигуряване. Единият предвижда демонополизация на здравната каса, пререгистрирането й като застрахователно дружество и работа в конкуренция с останалите застрахователи. Пациентите ще решават къде да внасят 8-процентната си осигуровка. При втория вариант задължителната здравна вноска от 8% ще отива в НЗОК, но пациентите ще имат и задължителна застраховка към застраховател. Според разчетите на Ананиев тя ще бъде 12 лв. на месец. Министърът, който е привърженик на втория модел, бе категоричен, че въпреки тези допълнителни 12 лв. българинът ще плаща два пъти и половина помалко отколкото дава сега под масата. На обвиненията на Корнелия Нинова, че този вариант е "здравен геноцид", Ананиев отговори: "Възрастните хора нито до този момент са давали задължителни здравни осигуровки, нито в бъдеще ще дават. Техните внуци и правнуци - децата, няма да дадат нито един лев за тази задължителна застраховка. Хората, които са изпаднали в състояние на безработица или са социално слаби, също няма да платят и един лев. Тези пари ще се покриват от бюджета".

12-те лева, които работещите хора ще плащат, ще отиват в лична партида. Всеки пациент сам ще може да избира как да се разплаща с тях.

Нова комисия към здравния министър пък ще следи за контрола върху средствата. Няма да внеса проект в кабинета и в парламента, докато по него няма широк обществен консенсус, увери още веднъж Кирил Ананиев. Той припомни, че според социологическо проучване по темата на "Алфа рисърч" 75% от българите не са доволни от сегашния модел на здравно осигуряване и искат промяна.


© 2023 BBA All rights reserved!