2,4 млн. лв. даде кабинетът за изследвания за COVID-19

08.05.2020

Източник: в. 24 часа

2,4 млн. лв. отпусна правителството в четвъртък за фонд "Научни изследвания". C парите ще се финансира конкурс за разработки срещу COVID-19.

"България е една от 10-те държави - членки на ЕС, които успяха да организират и критична маса, и средства - в рамките на 2,4 млн. лв., които да бъдат дадени за тематичен конкурс за изследвания в областта на COVID-19", каза след заседанието на кабинета зам.-министърката на образованието и науката Карина Ангелиева. Според нея било напълно реалистично в резултат на тези изследвания български екипи да подпомогнат създаването на ваксина или разработването на лечение на заболяването.

В рамките на конкурса ще има и обособено тематично направление, свързано със социално-икономическите проблеми от пандемията, обясни пък проф. Георги Василов.

"Тази криза показа много ясно необходимостта от лекари, на които сме много благодарни, но и от наличието на научен потенциал на страната", каза пък председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. И допълни, че това е добър знак за това, че държавата си дава сметка за важността на науката за съвременното развитие на човечеството.

Близо 31 млн. лв. обаче бяха извадени в същото време от оперативната програма за наука и прехвърлени към тези за развитие на човешките ресурси и насърчаване на конкурентоспособността. Сумата ще се ползва за финансиране на мерки за осигуряване на временна заетост на загубили работата си в предизвиканата от коронавируса криза и за осигуряване на ликвидност на малки и средни предприятия, обясниха от правителствената пресслужба. Според Министерския съвет тези близо 31 млн. лв. от програмата за наука така или иначе са стояли, без да са договорени за научни проекти, и могат да се ползват за по-спешни нужди.

ЕК разреши прехвърлянето на средства между различните европейски програми, за да могат държавите бързо да отговорят на икономическата криза.


© 2022 BBA All rights reserved!